3 پایگاه اطلاع رسانی مباشر 4 |
منابع شناخت دنیا
1- دین
در دیدگاه امام علی(ع)، دین نخستین منبع شناخت دنیا است؛ زیرا هیچ کس بهتر از خداوند دنیا را نمیشناسد. یکی از اهداف بعثت انبیاء نیز شناساندن حقیقت دنیا بوده است: «او خدایی است که دنیا را مسکن آفریدگان برگزید و پیامبرانش را به راهنمایی جن و انس فرستاد تا دنیا را آن گونه که هست، بشناسانند واز زیانهایش برحذر دارند و با مطرح کردن مَثَلها عیوب دنیا پرستی را نشان دهند.
2- دنیا
منبع دیگر شناخت دنیا، خود دنیا است. او خود را در گردش درسآموز خویش برای ما وصف میکند، اما این ماهستیم که فریفته او میشویم. رساترین نصیحت از آنِ او است؛ اگر سخن صادقانه او را دروغ نشماریم.
دنیا در سخنان حضرت علی(ع)، معرِّفی خوب برای خویش است؛ زیرا اولاً، راست میگوید: «دنیا خانهای راست گو است برای کسی که آن را تصدیق کند.» ثانیاً، در معرفی خود هرگز انسان را فریب نمیدهد: چه هنگام تو را فریب داد؟! آیا با گورهای پدرانت که پوسیدهاند تو را فریب داد یا با آرامگاههای مادرانت که در زیر خاک آرمیدهاند؟ دنیا با سرنوشت آنان حال تو را مجسم کرده و با گورهایشان گور تو را به نمایش گذاشته است. اما اگر دنیا هرگز انسان را فریب نمیدهد، پس چرا در سخنان آن حضرت به فریبکاری و نیرنگ بازی شهره است؟ و چرا بارها و بارها بشر را از فریب دنیا برحذر داشته است؟ چگونه است که دنیا فریب نمیدهد، اما باید از فریبش بر حذر ماند؟ این بدان دلیل است که آن حضرت، مجرم راستین را در این فریب انسان میداند، نه دنیا: راست میگویم؛ دنیا نیست که تو را فریفته است، بلکه تویی که فریفته دنیا شدهای؛ چرا که دنیا پندها را بیپرده با تو گفته و دور از هر تبعیضی از حقایق آگاهت کرده است و بیگمان دنیا با این همه هشدارهای پی در پی - از فرود آمدن بلا در تن و کاستن نیرویت - صادقتر و وفادارتر از آن است که دروغت بگوید یا فریبت دهد. چه بسیار پندهایی از دنیا را که متهم کردی و خبرهای راستی را که دروغ انگاشتی. ثالثاً در معرفی خود دلسوز است و میخواهد انسان را از تباهی نجات دهد: اگر در خانههای فروپاشیده و ویرانههای خلوت و خاموش به شناخت دنیا برخیزی، با یادآوریهای زیبا و پندهای رسایش، او را دوستی دلسوز و یاری مهربان مییابی که تباهی تو را دریغ میدارد.
جملا قصار حضرت علی (ع)
-آرزوهایتان را به کسانی متوجه کنید که دلهایتان آنها را دوست دارد.
- عبرتها چه بسیار است، لیکن پند گرفتن کمتر است.
-هر تنفس انسان گامیست که بسوی مرگ بر میدارد.
-مردم دشمن چیزهایی هستند که نمیدانند.
-بهترین زهدها، پنهان داشتن آن است.
- دانش نگهبان توست، در حالیکه تو ثروت را باید محافظت کنی.
- دانشمندان، به علت کثرت نادانان غریبند.
- بی ارزشترین مردم، کم دانشترین آنهاست.
- فقر و تنگدستی، مرد باهوش را گنگ و لال میکند.
- قرض کردن زبونی و خواری است.
- برای دنیا به گونه ای زندگی کن که گویی تا ابد زنده ای و برای آخرت به گونه ای زندگی کن که گویی لحظه مرگت نزدیک است
- فرزندان خود را بااخلاق خود تربیت نکنید، زیرا که آنان برای زمانی غیراز زمان شما خلق شدهاند.
- هیچ فقیری گرسنه نمانده مگر درسایه آنکه ثروتمندی از حق او بهرهمند گشته است.
- چون تو به جانب مرگ میروی و مرگ جانب تو میآید، زود به یکدیگر خواهید رسید.
- هر که خود را پیشواى مردم خواهد ، باید که پیش از ادب کردن دیگران به
- ادب کردن خود پردازد و باید که ادب کردن دیگران به کردار باشد ، نه به گفتار . کسى که آموزگار و ادب کننده خویش است ، سزاوارتر به تعظیم است ، از آنکه آموزگار و ادب کننده مردم است .
منابع:
1- نهج البلاغه
2- مدیریت و فرماندهی در اسلام، آیت الله مکارم شیرازی
3- معجم المفهرس لالفاظ نهج البلاغه ،محمد دشتی، محمدکاظم محمدی
¤ نویسنده: موسی مباشری