سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانشمند بی عمل مانند تیرانداز بی زه[کمان[است . [امام علی علیه السلام]
3  پایگاه اطلاع رسانی مباشر  4

6-برخورداری از سابقه خوب

       حسن سابقه مدیر در دوران زندگی مایه دلگرمی مسوولانی است که او را به مدیریت برگزیده اند و مقصود از حسن سابقه مخصوص صداقت و امانت او نیست ، بلکه علاوه بر این دو وصف ، در کاری که به او محول شده است ، خوشنام و موفق باشد. امیرمومنان به بخشی از این حسن سابقه که همان امانت و صداقت و درستی و پاکی است در فرمان خود چنین اشاره می کند: «بدترین وزیران تو کسانی هستند که پیش از تو وزیر تبهکاران بوده اند، یعنی آنان که شریک گناه پیشینیان بوده اند. از این جهت شایسته نیست چنین افرادی رازدار تو باشند، در حالی که تو می توانی برای خود جانشین خوبی بیابی ولی بار گناهان آنان را به دوش نمی کشند.»

حسن سابقه از صدر اسلام تاکنون مقیاس گزینش مدیران سیاسی و اجتماعی بوده و امیرمومنان علی ع در انتقاد از مدعیان خلافت خاندان اموی چنین می گوید: «تو ای معاویه ، چگونه می توانی حکمران مردم و فرماندار امت اسلامی باشی ، در حالی که نه از سابقه خوبی برخورداری و نه نشانه بزرگواری در تو هست؟»

خداوند در سوره یوسف آیه 64 می فرماید: «قالَ هَلْ آمَنُکُمْ عَلَیْهِ الّا کما امنتکم علی اخیه من قبل ... » هنگامی که پسران یعقوب از پدرشان خواستند برادر یوسف (بنیامین) را همراه خود به مصر ببرند، یعقوب گفت: آیا شما را بر او امین بدانم؟ همان‌گونه که نسبت به برادرش یوسف به شما اطمینان کردم؟! اعتماد سریع به افراد بد سابقه در سپردن مسؤولیت، جایز نیست.

ودر آیه4 سوره انشراح می فرماید: «رَفَعْنا لَکَ ذِکْرَکَ ‏» نامت را به نیکویی، بلند آوازه کردیم.

در مناصب حساس و پست‌های کلیدی که با افراد بسیار سروکار دارد، خوش نامی، امری ضروری است.

ویژگی یک مدیر خوب

       بابررسی ویژگی های رسول اعظم (صلی الله علیه واله )ویژگی‌های یک مدیر خوب را به طور خلاصه مطرح می کنیم  تا الگویی باشد برای آن دسته از مدیران دل سوز و متعهدی که می‌خواهند به جامعه اسلامی خدمت کنند. قبل از انتخاب مدیران  باید به سوابق آنه توجه نمود و ویژگی ها واوصاف زیرا بررسی کرد دقت در این امورمی‌تواند باعث موفقیت مدیران شود.

1- اطاعت پذیری از خداوپیامبر اگرم(ص): «و من یطع الله و رسوله و یخش الله و یتقه فأولئک هم الفائزون»هر گاه جامعه‌ای از مدیری با ویژگی‌های فوق برخوردار باشد طبیعی است که اطلاعات از او باعث رشد و ترقی و پیشرفت و تعالی آن جامعه می‌شود، در آیه فوق می‌خوانیم که اطاعت از خدا و سول، باعث رستگاری است.

2-رحمت ومهربانی بامردم: خداوند خطاب به پیامبر رحمت(ص) می فرماید«و ما ارسلناک الا رحمه للعالمین»؛ ای رسول! ما تو را نفرستادیم؛ مگر آن که رحمت برای اهل عالم باشی». یکی از عوامل موفقیت یک مدیر، آن است که نسبت به زیر دستان خود رحمت و مهربانی برخوردار باشد و زیر دستانش این مهربانی او را احساس کنند طبیعی است که وقتی مدیر مافوق نسبت به کسی مهربان باشد، او نیز خود به خود از او تبعیت خواهد کرد و به خوبی وظیفه‌اش را انجام می‌دهد و در چنین جوی، مدیر هم می‌تواند به راحتی ایده‌های خود را پیاده کند. در این آیه، خداوند می‌فرماید:ای پیامبر! ما تو را نفرستادیم؛ مگر این که رحمت برای اهل عالم باشی و نه تنها فقط پیروان و دوستان خودت، بلکه همه مردم، خوب و بد، دوست و دشمن، باید این مهربانی را از تو احساس کنند. یک مدیر شایسته، باید امکان رشد را برای همه فراهم کند؛ هر چند برخی نخواهند از این امکانات بهره‌مند شوند یا او را قبول نداشته باشند.

3-گذشت وچشم پوشی  از خطاهای دیگران: «....فاعف عنهم و استغفر لهم و ... »یکی از ویژگی‌های پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله )و از عوامل موفقیت و محبوبیت وی، چشم پوشی از خطاهای مسلمانان بود. برای هر انسانی لغزش‌هایی پیش می‌آید که غالب آنها از روی غفلت انجام می‌گیرد؛ در چنین مواردی نه تنها باید این گونه لغزش‌ها را عفو کرد، بلکه باید آنها را پنهان کرد تا آبروی طرف حفظ شود؛ زیرا حفظ آبروی اشخاص، مانع بزرگی برای ارتکاب مجدد خطاهاست. از این رو، یکی از اصول مهم مدیریت، چشم پوشی از خطاها و حفظ آبروی اشخاص است.

4-داشتن علم وتخصص: مدیر یک مجموعه، باید از علم و دانش لازم درباره مجموعه تحت مدیریت خویش برخوردار باشد تا بتواند مجموعه مورد نظر را به خوبی هدایت کند و در هنگام بحران‌ها، نیروهای تحت امر خود را ارشاد کند. خداوند می فرماید:
«علمکم ما لم تکونوا تعلمون؛خداوند (به واسطه پیامبر (صلی الله علیه واله )چیزهایی به شما یاد داد که نمی‌دانستید. »آن چه باعث شد پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله) در طول 23سال جهان را دگرگون کند و از اشخاص وحشی و خون آشام، انسان‌هایی فرهیخته بسازد، علم و دانش آن حضرت بود. آن حضرت به خوبی انسان و جهان را می‌شناخت؛ از نیازهای انسان با خبر بود؛ راه سعادت انسان را می‌دانست؛ از دام‌های گسترده بر سر راه بشریت آگاه بود و ..... از این رو، به خوبی توانست در مدت بسیار کمی و با وجود مشکلات فراوان، راه پیشرفت و تعالی انسان را هموار کند.

5- داشتن عقل وتدبیر: پیامبر (صلی الله علیه واله )می‌فرماید: «من ولی علی عشره کان له عقل اربعین و من تولی اربعین کان له عقل اربع مأه؛ کسی که مدیریت و سرپرستی ده نفر را بر عهده گرفت، باید عقل و اندیشه چهل نفر را داشته باشد و کسی که مسئولیت اداره چهل نفر را بر دوش بکشد،‌باید عقل چهار صد نفر را داشته باشد» از این سخن گرانبهای پیامبر اعظم (صلی الله علیه واله )استفاده می‌شود که اگر جامعه کوچک و به تعداد ده نفر باشد، عقل و تدبیر مدیر باید چهار برابر افراد تحت مدیریت او باشد و اگر مجموعه بزرگتر شد و به چهل نفر رسید، باید عقل و تدبیر مدیر، ده برابر شود و هر چه تعداد افراد زیاد شود، شرایط سخت‌تر می‌شود و عقل و تدبیر باید تصاعدی بالا برود باید تصاعدی بالا برود.

6- داشتن رفق ومدارا: پیامبر اسلام (صلی الله علیه واله )سیاست و مدیریت مبتنی بر رفق و مدارا را سر آغاز حکمت دانسته برای سیاستمداران و مدیرانی که پیرو این نوع سیاست و مدیریت هستند، دست به دعا و نیایش برداشته، چنین دعا کرد:«الرفق رأس الحکمه، اللهم من ولی شیئاً من امور امتی فرفق بهم و من شق علیهم فاشقق علیه؛ رفق و مدارا، سرآغاز حکمت است. خدایا!هر کس سرپرستی و مدیریت بخشی از امور امت مرا به عهده گرفت و با آنان مدارا کرد، تو نیز با او مدارا کن و هر کس بر آنان سختی روا داشت، تو نیز بر او سخت بگیر»

7- داشتن قدرت حل اختلاف : مدیر یک مجموعه نیز باید هنگام اختلاف مسئولین بخش‌های گوناگون قدرت هماهنگ کردن آنها و رفع اختلاف آنها را داشته باشد تا مجموعه از هم نپاشد؛ زیرا در غیر این صورت، اگر هر مسئولی بخواهد سلیقه و فکر خود را اعمال کند، مجموعه تحت امر وی زودی از هم خواهد پاشید. «...فان تنازعتم فی شیء فروده الی الله و الرسول ان کنتم تومنون بالله و الیوم الاخر »خداوند در این آیه به مسلمین دستور می‌دهد تا هر گاه دچار اختلاف و نزاع شدند، برای رفع نزاع، به کتاب خدا وسنت رسول (صلی الله علیه واله )مراجعه می‌کنند و طبیعی است، اگر مرجعی برای حل اختلاف نباشد، این اختلاف به نزاع منجر شده، نزاع‌ها هم باعث خون ریزی‌ها و از بین رفتن اصل دین که تامین کننده سعادت انسان است، خواهد شد.

8- فعال وپویا : مدیر خوب کسی است که با فعالیت خستگی ناپذبر همیشه در حال نوآوری وپیشرفت باشد.

آثار وپیامدها

مدیرانی که از سابقه خوبی برخوردار هستند همیشه منشأ خیر وبرکت هستند در زیر به برخی از این پیامد های مثبت آنان اشاره می شود:

- در انجام کار ها افراد خدا را ناظر بر رفتار خود می دانند.

- دوستی  ورحمت افراد ی که در کنار هم هستند بیشتر می شود.

-  افراد ازخطای همدیگر چشم پوشی می کنند.

- توانایی افراد با دانایی همراه می شود(انجام امور به روش علمی).

-  کارها با عقل وتدبیر انجام می شود.

-قبل از انجام هرکار مهم با دیگران  مشورت  می شود.
- اختلافات افراد به حداقل می رسد.

- بالا دستان با رفق ومدارا با زیر دستان رفتار می کنند.

- در گزینش ها به صفات و ویژگی مثبت افراد توجه می شود.


¤ نویسنده: موسی مباشری



لیست کل یادداشت های این وبلاگ

»» منوها
[ RSS ]
[خانه]
[درباره من]
[ارتباط با من]
[پارسی بلاگ]
بازدید امروز: 18
بازدید دیروز: 77
مجموع بازدیدها: 367285
 

»» درباره خودم
 

»» پیوندهای روزانه
 

»»فهرست موضوعی یادداشت ها
 

»» آرشیو نوشته های قبلی
جهان تشنه معنویت
پیشنهاداتی جهت برگزاری مطلوب جلسات
وظایف مدیر آموزشی
موضوعات نهج البلاغه
دنیا از دیدگاه حضرت علی (ع) در نهج البلاغه
سیره پیامبر اعظم (ص) از دیدگاه دانشمندان جهان
تاثیرات فرهنگی اجتماعی مدارس قدیمی
افسردگی وراههای درمان آن
چگونگی بیعت حضرت علی (ع) با خلفا
ویژگی های مدیران وکارگزاران درقرآن کریم- 1
ویژگی های مدیران وکارگزاران درقرآن کریم- 2
پنجاه سئوال وجواب از قرآن
مقالات علمی دیگران
بررسی اهمیت وضرورت مشاوره وراهنمایی
نکات مهم در هنگام مطالعه
ناتوی فرهنگی و ضرورت توجه به آن
مهندسی فرهنگ
موفقیت وعوامل مؤثر آن
شبیخون فرهنگی
روابط عمومی موفق
بزرگترین مشکلات جهان اسلام از دیدگاه رسول اکرم در خطبه غدیر
پنجاه سئوال وجواب از قرآن
معیارهای گزینش مدیران
راهکارهای عملی برای کسترش حجاب وعفاف
هفته دفاع مقدس
موفقیت وعوامل مؤثر آن
آراء واندیشه های گروه طالبان
دست نوشته ها
امت واحده
ارتباطات ورسانه ها در جهان سوم
توسعه سیاسی در قانون اساسی جمهوری اسلامی
نقش نخبگان سیاسی در ایجاد سنت های سالم سیاسی
نظریه های امپریالیسم
بررسی اصول ومبانی لیبرالیسم
 

»» لوگوی خودم

 

»» اشتراک در وبلاک
 
 

»» لوگوی دوستان من
 



-------------------------------------------

سفارش تبلیغ
صبا ویژن